Entree

Eten met de Sint…ehh Pieten!

 

Het is begin december en Sinterklaas is weer volop aan het genieten van zijn tijd in Nederland. De intocht was dit jaar weer geweldig en alle kindertjes verwelkomen hem weer hartelijk. Heerlijk is het toch om weer in dit koude kikkerlandje te zijn….hoewel de kou van Sint best wel een beetje minder had gemogen! Hij wordt tenslotte ook weer een jaartje ouder…. “Niet zeuren Sint.” zei hij lachend tegen zichzelf. “Over een paar daagjes zit je weer op de boot richting het warme Spanje.” Maar zover is het gelukkig nog niet…Eerst komen er nog een paar heerlijke dagen aan vol feest en plezier! Morgen heeft Sint het lekker rustig, en daar is hij eigenlijk ook wel een beetje aan toe. Morgen staat het Pietenfestival in Colmschate op het programma en daar kan Sint helaas niet bij zijn, omdat hij voor 5 december niet in Deventer (en Colmschate is Deventer) mag komen. Sinterklaas vindt dit erg jammer want juist in Colmschate doen ze iets heel speciaals…..eten met de Pieten! Wat zou hij dat graag eens willen zien….De hoofdpiet en alle anderen zijn elk jaar weer zo enthousiast als ze uit Colmschate terug komen en moe maar voldaan in het kasteel bij hem neerploffen. En wat Sinterklaas helemaal geweldig vindt is dat niet alleen de kindertjes in Colmschate er van genieten, maar dat ook andere kinderen er van profiteren omdat de winkeliersvereniging van winkelcentrum Colmschate elk jaar een enorm bedrag (de opbrengst van de kaartverkoop) overmaken aan het Ronald Mc Donald Kinderfonds. Daar wordt Sinterklaas elk jaar weer blij van! Want Sint wil dat ALLE kinderen het goed hebben, maar dat kan helaas niet. Door het Ronald Mc Donaldhuis kan wel het leed een beetje verzacht worden en daar is wel veel geld voor nodig! En daarom heeft Colmschate een speciaal plekje in het hart van Sinterklaas gekregen….

“Weet je wat ik dit jaar eens doe?” denkt de Sint “Ik ga dit jaar eens een kijkje nemen op het winkelcentrum. Niet als Sinterklaas natuurlijk, want dat mag niet! Ik ga incognito!”  Hij roept gelijk zijn Kledingpiet bij zich en verklapt hem zijn geheimpje! “Niet verder vertellen hè Piet, want ik wil niet dat de Pieten het weten, laat staan de kinderen en de burgermeester van Deventer! Want ik heb beloofd dat ik pas op 5 december met mijn boot aankom. Wil jij voor mij een set normale kleren regelen Piet? Want ik kan natuurlijk niet in mijn mantel en met mijn mijter op aankomen, dan heeft iedereen gelijk door dat ik het ben…..”

En zo gebeurde het. Sinterklaas was die ochtend onherkenbaar op het winkelcentrum aanwezig, al vroeg ver voor dat de kinderen zouden komen….Iedereen was druk aan het opbouwen Alex was met de tent bezig en de Pieten waren al in de weer met de muziek,diploma’s, cadeautjes, en niet te vergeten de pakketjes voor het eten met de pieten! “O, wat ziet dat er heerlijk uit! Dat zou ik ook wel lusten” dacht de Sint, die zich ineens herinnerde dat hij die ochtend vergeten was om te ontbijten! Hij vond het ook zo spannend allemaal! Je moet weten dat het voor de Goedheiligman heel erg raar is om zo maar op straat te lopen zonder dat iemand hem herkent en aanspreekt….dat is hij natuurlijk niet gewend! “Weet je wat ik doe….ik eet lekker een pakketje op, want ik weet dat de inpakpiet er altijd wel wat extra inpakt….voor de zekerheid…dus dat ene pakketje zullen ze echt niet missen!” besluit de Sint. Hij gaat er eens goed voor zitten en hij maakt een lekker broodje klaar voor zichzelf. “Hmmm die pindakaas ruikt in Nederland heel anders dan in Spanje” vindt de Sint. Het zal wel zo horen denkt hij en hij neemt een reuze hap van zijn broodje. “Blrpppfllll…..gatver!  Dit broodje is niet goed! “ roept Sint verschrikt uit! Hij kijkt op de pot pindakaas en ziet tot zijn verbazing dat de pindakaas over de datum is….en ook de chocopasta en de hagelslag en….alles! Ook het brood ziet er vreemd uit! Sinterklaas gaat op onderzoek uit en vind de Hoofdpiet.” Wat is dit!” roept hij uit, maar de Hoofdpiet kijkt hem vreemd aan.” Alles is oud en bedorven! “ roept Sint verontwaardigd, maar de Piet blijft hem stom aangapen…. “Is er wat meneer?” vraagt Piet. Sinterklaas kijkt nou raar naar de Hoofdpiet en zegt: “Sinds wanneer noem jij mij meneer?” Maar dan begint de Sint ineens te lachen….wat een dommerd is hij toch! Hij is incognito en de Kledingpiet heeft zo goed zijn best gedaan dat zelfs zijn eigen Hoofdpiet hem niet meer herkent! Vlug legt hij uit aan de Hoofdpiet hoe de vork in de steel zit en samen zoeken ze uit wat er mis is gegaan met al het eten….Wat blijkt er nou gebeurt te zijn? De pieten hebben per ongeluk de verkeerde spullen gepakt. Het overgebleven spul van vorig jaar! En dat is natuurlijk al lang bedorven. Maar nu dreigt het hele feest in het honderd te vallen! “Straks willen alle boze mama’s en papa’s hun geld terug en dan krijgt het Ronald Mc Donald Kinderfonds helemaal niets!” bedenkt de Sint sip. Hij vraagt Alex erbij van het winkelcentrum. Ook Alex is erg geschrokken zowel van het nieuws als van het feit dat Sinterklaas ineens voor zijn neus staat, want dat is hij in Colmschate niet gewend! Hij heeft wel een goed plan. Luister maar!

“Maar Sinterklaas kijkt u eens om u heen! U staat in ons mooie winkelcentrum en wij verkopen echt werkelijk van alles! Waarom gaan we niet snel alles nieuw halen? We hebben nog wel even de tijd voor de kinderen komen. Ik zal wel met u meelopen, dan breng ik u bij de bedrijfsleiders zelf dan hebben we het nog vlugger!” “Wat een goed idee meneer Alex!” roept de Sint blij uit en ze gaan meteen op pad!

Eerst naar de C1000. Alex vraagt gelijk de bedrijfsleider erbij. Hij legt het probleem uit en vraagt aan hem om zijn mond te houden over het feit dat de Sint er is. De C1000 vind het erg vervelend allemaal en stelt broodjes en duo dippies beschikbaar. Ook belt hij gauw rond naar Peijnenburg, Calvé en Blue Band en hij mag aan de Sint gratis nieuwe kapitein koek, pindakaas en boter meegeven! De Sint is hiermee natuurlijk erg blij! Snel gaan ze verder naar de AH. Daar wordt snel de bedrijfsleider erbij gehaald en ook hier wordt er erg meegeleefd met Sint en zijn probleem. Ook bij de AH beloven ze de Sint plechtig om niets te verklappen. De bedrijfsleider biedt ook broodjes aan en van de AH krijgt de Sint ook nog een allemaal heerlijk broodbeleg zoals hagelslag, vlokken, vruchtenhagel, chocopasta etc.Ondertussen heeft Alex druk getelefoneerd met de voorzitter van het winkelcentrum en het winkelcentrum stelt het drinken, fruit, snoepgoed, en de bordjes en bestek etc. gratis ter beschikking. En zo is het feest in Colmschate dan toch gered en krijgt het Ronald Mc Donalds Kinderfonds gewoon zijn jaarlijkse bijdrage, de voorzitter heeft de Sint zelfs beloofd er nog wat namens de winkeliers bij te doen!

De kindertjes uit Colmschate hebben van dit alles niets gemerkt! Zij hebben heerlijk zitten smikkelen en smullen en flink gefeest op het winkelcentrum…..maar wie was die oude man toch die de hele dag rond liep in het winkelcentrum en bij elke sessie in de tent te vinden was?