Entree

Flora en de schaatsende pieten.
 

 

Het is half november en de meeste bladeren zijn al van de bomen gevallen. Op de grond is het een zee van roodbruine bladeren.

Flora zit op de open plek in het bos naast een paar paddestoelen met de bladeren te spelen. Opeens komt er een hert naar Flora toe. ‘Heb je het al gehoord?’ vroeg hij. ‘Sinterklaas heeft ons bos uitgekozen om er het Zwartepietenkamp te vestigen!’ ‘Het Zwartepietenkamp?’ vroeg Flora. ‘Ja, dat is een soort tentenkamp waar de pieten slapen tijdens hun verblijf in Nederland. Sinterklaas woont samen met de meest belangrijke pieten in een kasteel, maar daar is helaas geen plaats voor alle pieten. Hij heeft er een heleboel nodig om de kinderen van pakjes en pepernoten te voorzien moet je weten! En omdat hij geen plaats voor alle pieten heeft, heeft hij bedacht om een pietenkamp op te richten Hij heeft ons bos daarvoor uitgekozen omdat het hier zo heerlijk rustig is en ver weg van de mensen. Fijn hé, Flora.’ ‘Ja’ zegt Flora best een beetje trots. Óns bos is inderdaad heerlijk rustig.’

 

 

Als een paar dagen later de pieten arriveren en hun luxe tentenkamp gaan opzetten lopen er opvallend veel dieren rond. Allemaal hebben ze het nieuws gehoord en ze zijn dan ook reuze nieuwsgierig naar de zwarte pieten!

Flora is ook nieuwsgierig en elke dag gaat ze even kijken. Dan gaat ze hoog in een boom op een tak zitten, zodat ze de zwarte pieten niet stoort met hun werkzaamheden. Ze zijn erg druk. Cadeau’s inpakken, jute zakken inpakken, pepernoten, speculaas en borstplaat bakken, chocoladeletters en marsepein maken enzovoort enzovoort. Ook Americo, het paard van Sinterklaas heeft zijn stal in het kamp en hij moet er ook verzorgd worden. Ook moeten jonge pieten in het pietenkamp oefenen om goed te leren klimmen op de daken en om cadeau’s in de schoorstenen te gooien. Ook leren ze met pepernoten te gooien. Ze mogen pas met Sinterklaas mee als ze een heus Pietendiploma hebben!

Flora vindt het allemaal erg interessant, maar het lijkt haar ook wel moeilijk om piet te zijn hoor! Ze moeten hard werken, hebben bijna geen vrije tijd, maar gelukkig is het maar een paar weken per jaar zo druk. In Spanje kunnen ze weer uitrusten! Flora krijgt steeds meer bewondering voor de zwarte pieten.  ‘Weet je’ dacht Flora, ‘ik vind het zo lief van ze dat ze alle kindertjes zo blij maken met cadeau’s en snoepgoed, maar eigenlijk verdienen ze zelf ook eens iets leuks! Flora wil graag iets voor ze doen, maar ze weet niet zo goed wat!’ Ze gaat eens in het bos overleggen met haar dierenvrienden. Maar, niemand weet hoe ze de pieten kunnen verrassen. De uil niet, de konijnen niet, de vos niet, de mussen niet en zelfs Bo de postduif niet., terwijl hij vaak toch wel weet wat er allemaal “leeft” in het bos.

 

 

Flora werd een beetje triest, ze wil zó graag iets doen voor de pieten! Mevrouw eend stapt naar voren:  ‘Eh  Flora’ kwaakt ze zacht, ‘ik weet niet of het iets is hoor, maar vanochtend hoorde ik twee pieten bij de vijver praten. Ze zouden zo graag eens willen schaatsen want dat kan in Spanje niet, want het is er te warm.  De vijver in ons bos lijkt hun een prima plek, alleen…. het vriest niet en er is geen ijs. Dat kan dus niet!’

Flora begint te lachen: ‘Dat is het!’ roept ze blij. De dieren kijken elkaar aan. ‘Maar Flora, dat kan toch niet? Het water is niet bevroren, er ligt helemaal geen ijs!’ ‘Wacht maar eens af’ grinnikt Flora.

En toen alle pieten op 5 december laat in de nacht thuiskwamen van het bezorgen van de pakjes bij de kinderen, toen wachtte hun een aangename verrassing. ‘Hé, kijk nou!’ riep een piet. ‘De vijver is bevroren! We kunnen schaatsen!”. Vlug haalden ze allemaal hun schaatsen op en probeerden ze het eens uit. Na veel vallen en nog vaker opstaan lukte het de meeste zwarte pieten om een stukje te schaatsen. Ze hadden een reuze lol, zo vlak voor hun grote terugreis. Maar toch: hoe kan het nou, dat de vijver bevroren was? Het had helemaal niet gevroren. Dat vonden de pieten toch erg gek. Niemand zag dat Flora de Fee snel haar toverstaf onder haar jas verstopte…

Flora was erg blij dat ze namens alle kindertjes van Nederland iets terug had kunnen doen voor die lieve, lieve zwarte pieten!