Entree

 

Tips voor cadeaus, surprises en gedichten


1. Bespreek de regels
Bepaal als feestgroep wat de regels zijn.

Als niemand van surprises houdt, doe dan alleen gedichten. Zorg dat het past bij de groep.

2. Kies een passend cadeau
Misschien werkt u met lootjes en verlanglijstjes. Het kan ook zo zijn dat u zelf iets moet bedenken voor een afgesproken bedrag. Dat is lastiger, zeker wanneer u iemand niet zo goed kent. Zorg voor een cadeau dat bij de ontvanger past.

   
Sint met kinderen


3. Brainstorm over de ontvanger
Pak een blanco vel papier en schrijf alles op wat u met de cadeauontvanger associeert. Denk aan werk, hobby's, rare eigenschappen, ambities en plannen van de persoon. Hou dit vel erbij tijdens de uitvoering van zowel surprise als gedicht.


4. Doe research
U kunt research doen naar de persoon door vragen te stellen aan bekenden. Wees wel heel discreet en praat niet met de mensen die ook bij het Sinterklaasfeest zullen zijn. Mensen worden snel achterdochtig in de november/december-periode. Internet is ook altijd een bron voor gedichten, surprise-ideen en andere leukigheidjes. Er zijn ook boeken beschikbaar die u kunnen helpen bij het rijmen en dichten.


5. Kies uw surprise
U kiest welke surpriseaanpak het leukst is voor de ontvanger in kwestie. En ook voor u om te maken. Hou het realistisch en haalbaar waar het uw agenda, budget en handigheid aangaat.


6. Vraag om advies of hulp waar nodig
Stel, uw surprise- of gedichtidee is op het randje. U weet niet helemaal zeker of het gepast is. Laat uw idee eens los op een objectieve buitenstaander. Lees het gedicht voor aan niet-betrokkenen om de reactie te peilen. Op basis van de feedback kunt u waar nodig kleine aanpassingen aanbrengen.


7. Schrijf op wat u nodig heeft
Maak een lijst van alles wat u nodig heeft. Kijk naar wat u al in huis hebt, om de kosten zoveel mogelijk te beperken.


Sinterklaas met kinderen
   

8. Maak een planning
Schrijf op wanneer u wat moet doen. Hou er rekening mee dat u voor het maken van surprises privacy nodig heeft. Voorkom Sint-stress.


9. Hou het spannend
En van de leuke aspecten van Sinterklaas is de geheimzinnigheid en plezierige spanning. Als iemand nog gelooft, is dit gevoel automatisch inbegrepen. De volwassenen moeten er iets meer voor doen. Het helpt om lekker geheimzinnig te doen. Regel dat u uw surprise kunt verbergen en laat gedichten niet rondslingeren.


10. Wees sportief en maak plezier
Het heerlijk avondje is gekomen. U gaat in de maling nemen en zult waarschijnlijk ook in de maling worden genomen. Het wordt vast heel gezellig!