Entree

Tips voor een geslaagd Sinterklaasfeest


1. Bepaal de uitvoering
Met wie gaat u het vieren? Op de dag zelf of op een andere datum? En hoe laat begint u?
Het feest met andere gezinnen met kinderen vieren kan heel gezellig zijn. Neem ruim op tijd het initiatief hiervoor. Maak afspraken met de betrokken ouders over de cadeaus. Het is een goed idee om hier een consequente lijn naar alle kinderen in aan te houden.

U kunt het kinderfestijn natuurlijk ook combineren met een volwassen Sint-feest. Laat dit wel plaatsvinden nadat de kinderen aan de beurt zijn geweest. Uw surprises en gedichten krijgen dan de aandacht die ze verdienen.


2. Hou rekening met uw kind(eren)
De combinatie van leeftijd en het karakter bepaalt hoe goed een kind met spanning kan omgaan. U kent uw eigen kinderen het beste. Maak het leuk voor ze en bereid ze zo goed mogelijk voor. Gebruik Sint nooit als dreigement!

3. Regel Sint en Piet
Om de plezierige spanning en feestvreugde te verhogen kunt u Sinterklaas en Zwarte Piet thuis uitnodigen. En van de ouders kan de rol van Sint vertolken, maar er zijn ook professionele Sinterklazen en Zwarte Pieten te huur. Regel dit zo vroeg mogelijk. Of het nu gaat om een professionele Sint-show of het huren van de kostuums voor kwaliteits-amateurs, zorg dat de hoofdrolspelers de namen van de kinderen weten, waarom ze zo lief zijn en iets over hun karakter.

   
Sint en Piet


4. De bons op de deur
Of Sint en Piet nu zelf komen of niet, vraag in ieder geval of er een Piet aan de deur bonst. Zijn uw kinderen erg klein of schrikken ze snel, dan moet u deze traditie misschien achterwege laten. Een telefoontje van Zwarte Piet is minder beangstigend.

5. Kleed uw huis aan
Voor het creren van de authentieke Sint-sfeer helpt het om uw huis in stijl te versieren. Hang bijvoorbeeld 'Sint en Piet'-tekeningen of andere werkjes op van uw kinderen. Als Sint en Piet in eigen persoon komen, zorg dan dat er een versierde stoel is voor de Sint. Uw kinderen kunnen u hierbij helpen.

6. Laat ze lekker eten
Snoepgoed hoort bij 5 december. Kinderen vinden het vaak enig om te koken en te bakken. Uw kinderen zullen op de dag zelf door de zenuwen misschien niet willen eten. Een tip om ze toch wat te laten eten? Maak hun lievelingskostjes klaar en geef feestelijke Sint-namen aan de gerechten. Bijvoorbeeld 'Spaanse Sintensoep', 'Zwarte Pieten Macaroni met pepernoten' (spek of groente in de vorm van pepernoten) en 'Chocoladelettervla'.

7. Verhoog de voorpret
Koken en het huis versieren maken al deel uit van de voorpretfase. Verder kunt u spelletjes doen en de kinderen tekeningen laten maken bijvoorbeeld. Het zingen of spelen van Sinterklaasliedjes hoort erbij.

  Sinterklaasfeest
 

8. Kalmeer de gemoederen
Als het voor sommige kinderen wat teveel wordt, bouw rustpunten in. Lees een verhaal voor. Probeer ze tot een Sint dutje te verleiden. Of hou ze gewoon lekker bezig met n van de genoemde suggesties. Maak kinderen ook nooit bang met dreigementen als: "Pas op, Zwarte Piet hoort alles", of "Jij krijgt niets van Sinterklaas als je zo stout bent!"

9. Maak foto's en video-opnames
Wie heeft er geen foto van zichzelf met Sinterklaas? Cadeautjes aan het uitpakken of bij de Sint op schoot. Leg vast wat er gebeurt, want dat is absoluut leuk voor later.

10. Geniet even lekker na
Als alles is uitgepakt en Sint en Piet weer zijn vertrokken, stroomt de adrenaline waarschijnlijk nog door de kinderlijven heen. Een speeluurtje met het nieuwe speelgoed helpt om even lekker bij te komen. Waarna ze met gezwinde spoed richting hun bedjes kunnen verdwijnen.